PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE
Kiszonki, dżemy, konfitury. Wielkie wspólne wekowanie w Nowym Porcie przy okrągłym stole
Kiszonki, dżemy, konfitury. Wielkie wspólne wekowanie w Nowym Porcie przy okrągłym stole
Wekowanie, zaprawianie, rozmowy i wspólny czas przy okrągłym stole. A wszystko w ogrodzie Domu na Skraju w Nowym Porcie. Przez trzy popołudnia, 23-25 lipca, w godz. 16.30-19.00 będzie można dołączyć do wspólnego przygotowania kiszonek, dżemów i konfitur.
Okrągły stół był już m.in. na Chełmie
Okrągły stół był już m.in. na Chełmie
fot. Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

 

W 30. rocznicę częściowo wolnych wyborów przy Europejskim Centrum Solidarności powstał stół, ideą nawiązujący do okrągłego stołu, przy którym opozycja i władza wynegocjowały porozumienie w 1989 roku. Stół składa się z wielu elementów, dzięki czemu przystosowuje się do potrzeb użytkowników. Łączy, wzmacnia relacje i wspiera porozumienie.

Przez całe wakacje części okrągłego stołu wędrują po gdańskich dzielnicach, podwórkach, placach, stając się przestrzenią działań społecznych. Przy nim spotyka się prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz z mieszkańcami, przy nim odbywają się różne wydarzenia.

W scenerii ogrodu Domu na Skraju ul. Strajku Dokerów 31 w Nowym Porcie odbędą się warsztaty robienia przetworów. Okrągły stół posłuży jako przestrzeń do krojenia, zaprawiania, wymiany doświadczeń, nauki nowych umiejętności i rozmowy o wakacyjnych planach i marzeniach. Uczestnicy będą smażyć konfitury, gotować kompoty, wekować, kisić i zaprawiać letnie owoce, warzywa i wakacyjne wspomnienia. Organizatorzy chcą stworzyć spiżarnię, z której będą korzystać dzieci w trakcie zajęć zimowych w Domu na Skraju.

Do miłego spędzenia lipcowego popołudnia od wtorku do czwartku, 23-25 lipca, w godz. 16.30-19.00 zapraszają organizatorzy - MEWKA. Galeria Społecznie Zaangażowana i Dom na Skraju. Dołączyć może każdy chętny! Wydarzenie zorganizowane jest w ramach projektu Zrozumieć 89/19 Solidarność Codziennie ECS.

Kontakt do roganizatorów: 573 122 344


Program wydarzenia:

  • wtorek, 23.07, godz. 16:30-19:00 - smażymy konfitury i zaprawiamy dżemy owocowe
  • środa, 24.07, godz. 16:30-19:00 - robimy kiszonki i wekujemy przetwory warzywne
  • czwartek, 25.07, godz. 16:30-19:00 - zamykamy w słoikach nasze wakacyjne wspomnienia

 

 

oprac. ADwww.gdansk.plredakcja@gdansk.pl
oprac. AD - najnowsze
oprac. ADwww.gdansk.plredakcja@gdansk.pl
oprac. AD - najnowsze